Dişin içinde yumuşak damar-sinir uzantısı (pulpa) yer alır. Pulpa herhangi bir sebeple (çürük,travma) zarar gördüğünde ve iltihaplandığında kanal tedavisi yapılmalıdır. Diş kanalları, dişin kuron kısmından başlayıp kök ucuna kadar devam eden çok küçük ve ince tünelciklerdir.
Kanal tedavisi bu tünelcikler içindeki pulpanın yerinden alınması ve içerisinin dental materyaller ile doldurulması işlemidir. Kök kanallarının doldurulmasının amacı kanal boşluğunun doldurularak mikroorganizmalara ve doku likitlerine karşı bir bariyer oluşturmaktır. Böylece diş cansız olmasına rağmen ağızda varlığını başarıyla sürdürebilmektedir.
Kanal tedavisi (endodonti), dişin iç kısmında bulunan sinir dokusu (pulpa) iltihaplandığında veya enfekte olduğunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş çürüğü, travma veya enfeksiyon nedeniyle zarar görmüş dişler, kanal tedavisi ile kurtarılabilir ve doğal diş yapısı korunabilir. Smile Lounge olarak, kanal tedavisini modern tekniklerle ve hastalarımızın konforunu ön planda tutarak gerçekleştiriyoruz.
Tedavi sırasında, hasar gören veya enfekte olan pulpa çıkarılır ve dişin içi temizlenerek özel bir dolgu maddesiyle doldurulur. Bu sayede dişin işlevselliği korunur ve enfeksiyonun yayılması engellenir. Kanal tedavisi, çoğu durumda dişi çekmeden kurtarmanın en etkili yöntemidir ve başarılı bir şekilde tamamlandığında, diş ömür boyu kullanılabilir.
Smile Lounge’da kanal tedavisi, lokal anestezi altında ağrısız bir şekilde yapılır ve çoğu hasta işlem sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Güncel teknolojik ekipmanlar ve uzman ekibimiz sayesinde tedavi süreci hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanır.
Kanal tedavisini gerektiren başlıca sebep, derin ve geniş alana yayılmış çürüklerin pulpaya ulaşmasıdır. Pulpa zarar görüp iltihaplandığında, kendini iyileştirebilme özelliği olmadığı için ölür. Bu durumda da bakteriler pulpaya ulaşır ve burada bir iltihaplanmaya neden olur. Böyle bir durumda çiğneme, baskı, sıcak - soğuk gibi uyaranlar, aşırı hassasiyet ve ağrıya sebep olabilir. Bunun yanı sıra pulpa iltihabı, ağrı kesiciler ile giderilemeyen ve kendiliğinden başlayan bir ağrıya da sebep olabilir.
Bu durumda kanal tedavisi denilen işlemin yapılması şarttır. Eğer pulpa iltihabı tedavi edilmezse, kök uçlarında ve çene kemiğinde iltihabın birikmesi sonucunca apse adını verdiğimiz "iltihap dolu keseler" oluşur. Kök ucunda oluşan bu apseler genişleyerek, kök etrafındaki kemik dokusunda yıkım yapabilir. İltihaplı pulpa çıkarılmadığında, ağrı ve şişlik görülür. Eğer uzun süre tedavi uygulanmazsa diş çekime gidebilir.
Kanal tedavisine alternatif olabilecek başka bir tedavi seçeneği yoktur. Kanal tedavisinin tekrarı başarısız olduğunda ya da ikinci kez kanal tedavisinin uygulanamayacağı dişlerde dişin kök ucuna apikal rezeksiyon adı verilen kök ucunun operasyon ile kesilerek tıkanması işlemi cerrahi müdahale ile yapılabilir. Bu işlemlerinde başarısız olması durumunda dişlerin çekimi düşünülmelidir. Dişin çekiminden sonra oluşacak boşluk, köprü ya da implant uygulaması ile tedavi edilebilir.
Kanal tedavisi hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektiren bir tedavidir. Tedavi öncesi söz konusu diş ve çevresine anestezi uygulanır. Elde edilen uyuşukluk sayesinde hasta hiçbir ağrı duymaz. Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikayetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca efektif olarak kullanmamak veya antienflamatuar bir ilaç kullanmaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle iki ya da üç seansta bitirilebilmektedir. Ancak enfeksiyonlu dişlerde bu süre uzayabilir. Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.
Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir. Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de, herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve 6 ayda bir doktorunuza kontrole gitmeniz önerilmektedir.